Anayasa Mahkemesi, langırtı da yasaklayan kanun maddesinde yer alan “langırt” ifadesini Anayasa’nın ilkelerine aykırı bularak iptal etti.
Langırt severlerin yüzünü güldüren habere göre; 1968 tarihli ve 1072 sayılı rulet, langırt, tilt ve benzeri oyun alet ve makinaları hakkındaki kanunun birinci maddesinin birinci fıkrasındaki “langırt” ibaresini iptal etti. Daha önce 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 100 gün ila 1000 gün arasındaki adli para cezası müeyyidesini de tarihin tozlu sayfalarına gönderdi.
Karar Hayrabolu Mahkemesinden!
Söz konusu karar, Hayrabolu Asliye Ceza Hukuk Mahkemesi’nin yapmış olduğu başvuru neticesinde elde edildi. İşyerlerinde langırt bulundurmaktan dolayı suçlu bulunan sanıkların haklarında açılan kamu davasında, Asliye Ceza Mahkemesi, itiraza dayanak olan kuralları Anayasa’nın ilgili hükümlerine aykırı bulması sonucunda Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Söz konusu başvuru üzerine Anayasa Mahkemesi, kanun maddelerinin langırt özelinde inceleneceğini duyurdu.
Anayasa Mahkemesi İncelemesi
Anayasa Mahkemesi’nin yapmış olduğu incelemelerde yer alan ifadelerden şu sonuçlar çıkmaktadır:
- Masa futbolu olarak da bilinen langırt, masa üzerinde yer alan oyuncu maketlerinin bir sopa aracılığıyla yönlendirilerek en az iki kişi olacak şekilde oynanan ve genel itibariyle el becerisine dayanan bir oyun olarak tanımlanmıştır.
- Langırt ve benzeri oyunlar, özellikle 1960’lı yıllarda hem yetişkinler, hem de gençler arasında yaygınlaşarak yetişkinlerin iş ve aile düzenlerinin sekteye uğramasına; gençlerin de eğitim hayatlarının aksamasına ve kötü alışkanlıklar edinmelerine neden olmuştur.
- Bu durum, toplumda langırt ve benzeri oyunlara karşı olumsuz sayılabilecek bir tepkiye yol açmış; bu tepkinin bir tezahürü olarak da söz konusu aletleri ve makinaları bulundurma, çalıştırma, imal etme ve ülkeye sokmanın yasaklanarak cezai yaptırıma bağlandığı anlaşılmıştır.
- Bilgi ve maharet artıran ya da zekâyı geliştirmeye yönelik olarak tasarlanan elektronik oyun alet ve makinelerinin, yetkili mercilerden işletme izinleri alınmak yoluyla halka açık yerlerde kişilerin serbestçe kullanıma açık olduğu sonucuna varılmıştır.
- Kumar oynamanın suç olmaktan çıkarıldığı bir hukuk sisteminde, el becerisine dayalı bir şekilde oynanan langırt makinelerinden herhangi bir biçimde kazanç elde edilse dahi, bulundurma, çalıştırma, ülkeye sokma ve imal etmenin yasak hale getirilmesi demokratik toplum kurallarına ters düşmektedir.
- Demokratik bir toplumda zorlayıcı olan bir toplumsal gereksinimin giderilmesi amacına yönelik gibi hukuk devletinin temel direkleri olan adalet ve hakkaniyet ilkeleriyle uyum sağlamamaktadır.
- Karar kısmında 1968 tarihli ve 1072 sayılı rulet, tilt, langırt ve benzeri oyun alet ve makinaları hakkındaki kanunun birinci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “langırt” ibaresinin oy birliğiyle iptal edildiği ifade edilmiştir.